čtvrtek 23. ledna 2014

Recenze - Dívka, které sahala po hvězdách

Autor: Sarah Addison Allenová
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2013
Počet stran: 208

Emily Benedictová přijíždí do pitoreskního jižanského městečka Mullaby v Jižní Karolíně v naději, že se dozví víc o životě své matky, obklopeném mnoha hádankami. Ale od chvíle, kdy dívka vstoupí do domu, kde její matka vyrůstala a kde žije její podivuhodný samotářský dědeček, jehož zatím nikdy nepotkala, nestačí se divit. Ostatně celé Mullaby, kde existují rodinná tajemství, za nimiž stojí snad jen kouzla, je poněkud zvláštní místo. Jak jinak si vysvětlit, že zde žije muž tak vysoký, že dohlédne za obzor. A to je jen začátek…






Máte špatnou náladu a chcete si ji zlepšit? Hledáte odlehčený zamilovaný román s kapkou tajemna? Tak to jste na správném místě :).  (Omlouvám se klukům, tahle knížka je spíš pro holky, ale nic nebrání to zkusit, ne?) Zvláště teď, kdy stojí v Levných knihách 30 Kč .

Emily se stěhuje za dědečkem, o kterém nikdy neslyšela, protože ji zemřela maminka. Ale také proto, aby zjistila odpovědi na své otázky ohledně matky. Ta nikdy nemluvila o svém dětství a dospívání. Celí její život byla její mamka obdivuhodná osoba. Spoluzakládala školu pro dívky, kam chodila Emily, pořádala spoustu dobročinných akcí a dalších věcí. Ale poté, co přijela do Mullaby, pomalu začala zjišťovat, že v jako mladá taková nebyla. Jednak od svého dědy, Vance Shalbyho, kterému místní přezdívají Obr z Mullaby, protože jak on sám o sobě v legraci říkal, že dohlédne až za obzor. Ale také od jejich souseda Wina Coffeyho, kterého poznala, krátce po svém přijezdu. Stále jí říkal, že mají společnou minulost, ale Emily nevěděla proč.

A také pořád nechápala ta kouzla...
Každý večer se u jejich domu objevovala světýlka. Vždycky se zčistajasna objevila, pak se přibližovala k jejich domu, a pak zase zmizela. A tak to bylo každý den. Ale také její tapeta, v pokoji, kde bydlela, se měnila podle její nálady. Před lety v tom pokoji byla její mamka.

Dědeček jí bránil v tom, aby se vídala s Winem, ale ten ji stále více přitahuje.

Tak Emily postupně začala odhalovat minulost své matky, která ji překvapovala stále víc i díky své sousedce Julii, která byla ve stejné třídě jako její matka. Byla to právě Julie, kdo Emily přinesl dort na uvítanou a zrodilo se mezi nimi přátelství.

Postavy
Emily Benedictová - je sedmnáctiletá dívka, která žila pouze s maminkou a když jí umřela, přestěhovala se za svým dědečkem do Mullaby; vesničky, kde vyrůstala její mamka. Zde se spřátelí s matčinými spolužáky, pozná, jaká byla a zamiluje se.

Win Coffey - S Emily mají společnou minulost kvůli jeho strýci a její matce. Jeho rodina má už celé generace tajemství, o kterém nikdo nevěděl, ale byla to právě matka Emily, kdo ho zjistila a vytroubila do celého světa. Jinak je to normální osmnáctiletý kluk, co chodí do posledního ročníku na střední a i v největším horku nosí oblek s motýlkem.

Vance Shelby - Emilin dědeček, otec její matky. Vychovával ji sám a tak to potom podle toho dopadlo... Jinak je nejvyšší člověk v celém Mullaby a sám žije v obrovském domě, kde se v jednom pokoji mění tapety.

A moje vlastní hodnocení. Kniha se mi strašně moc líbila. Vtáhla mě do děje a nechtěla pustit. Je to kratší odlehčený román, u kterého se pobavíte a zároveň jste ve velkém napětí, protože nevíte, jak skončí. Knihu doporučuji všem (zejména dívkách). Je poměrně krátká, takže je vhodná i pro ty, co nemají rádi tlusté knihy. Když si ji přečtete, tak opravdu nebudete litovat. :)

Hodnocení
5 hvězdiček


Zdroje: česká obálka, anotace, zahraniční obálka - 1, zahraniční obálka - 2, zahraniční obálka - 3

2 komentáře:

  1. Hezká recenze, knihu bych si asi měla pořídit :-) když už vím, že se dá koupit v Levných knihách:-)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D