čtvrtek 15. října 2015

Co nového vychází - říjen 2015

Tento článek byl naposledy v březnu tohoto roku a tak si myslím, že už je na čase napsat zase nový. Už knihy nebudu řadit podle nakladatelství, ale doufám, že i tak se v nich vyznáte a třeba vás i některá zaujme. A teď už pojďme na to!



VIDOŘÁD

SAMANTHA SHANNON
nakladatelství: Host
vychází: 29. 10. 2015
je to pokračování knihy Kostičas, na kterou najdete zde moji recenzi

Udělali z nás zloděje. Je načase ukrást, co nám patří. 
Paige Mahoneyové se podařilo utéct ze šeolského zajetí, ale tím všechno teprve začíná: mnoho přeživších uprchlíků je nezvěstných a ona se stala nejhledanější osobou v Londýně.  

Scion upřel na Bledého snílka své vševidoucí oko; vidopáni a vidopaní městských gangů dostanou pozvání na vzácné setkání Sněmu nepřirozených. Jaxon Hall a jeho gang Sedm pečetí jsou připraveni získat pozornost, ale vztahy mezi jasnovidci kazí staré nevyřízené účty a za každým rohem číhají temná tajemství. 
Pak se začnou ze stínů vynořovat Refájci. Ale kde je Strážce? Paige se musí z doupěte u Sedmi ciferníků dostat do spisovatelské čtvrti Grub Street a proniknout do tajných camdenských katakomb, dřív než bude osud londýnského podsvětí zpečetěn.  
¨
Vidořád je druhou knihou z plánované sedmidílné série. První díl Kostičas hned po vydání obsadil přední příčky žebříčku bestsellerů, byl přeložen do osmadvaceti jazyků a připravuje se jeho zfilmování.

CHLAPEC VE STÍNU
CARL-JOHAN VALLGREN
nakladatelství: MOBA
vychází: 27. 10. 2015

Je léto 1970. Ve stanici stockholmského metra vezme malého chlapce za ruku neznámá žena a od té doby ho už nikdo nespatří. Chlapec nenávratně zmizí. O mnoho let později zmizí i chlapcův bratr Joel Klingberg. Zoufalá manželka poprosí o pomoc Dannyho Katze, jazykového génia s pochybnou minulostí, s nímž Joel kdysi studoval na vojenské tlumočnické škole. Katz se jen velmi neochotně pustí do pátrání, ale brzy zjistí, že mocná rodina Klingbergových skrývá nejedno tajemství. A když se na něj pokusí kdosi hodit vraždu, stává se z Katzova hledání boj o přežití...






DÍVKA VE VLAKU

PAULA HAWKINS
nakladatelství: IKAR
vychází 22. 10. 2015

Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. 
Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…


DÍVKA, JIŽ JSI TU ZANECHAL
JOJO MOYES
nakladatelství: IKAR
vychází 22. 10. 2015

Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý. Poté co městečko, kde Sophie žije, padne do rukou Němcům, ocitají se jeho obyvatelé na samé hranici absolutní bídy a pro kousek chleba musejí často dát všanc i holý život. A tehdy Sophiin portrét upoutá pozornost nového Kommandanta. Německý důstojník je obrazem doslova posedlý a Sophie je odhodlaná riskovat cokoliv – rodinu, svou pověst i život –, jen aby mohla znovu spatřit svého muže... 
O bezmála sto let později dostane Liv Halstonová od svého muže darem působivý portrét mladé ženy, který koupil za pár šupů na ulici. Posléze se ovšem ukáže, že obraz má nesmírnou cenu, a rozhoří se boj o to, kdo je jeho skutečným vlastníkem. A Livino přesvědčení o správnosti věcí podstoupí náročnou zkoušku. Stejně jako Sophie je však pevně odhodlaná bojovat za to, co má na světě nejraději...


ZAPOMENUTÝ POKOJ

LINCOLN CHILD
nakladatelství: BB/art
vychází 21. 10. 2015

„Záhadolog“ Jeremy Logan se už řadu let specializuje na vyšetřování jevů, na které jsou exaktní vědecké postupy krátké. Tentokrát je povolají na novoanglické pobřeží v Newportu na Rhode Islandu. V Luxu, tamním elitním think tanku, spáchal za strašlivých okolností sebevraždu přední vědec – když se předtím začal chovat nevypočitatelně a agresivně a zjevně trpěl psychickými problémy. Logana, který zde před lety sám působil, pozve ředitel Olafson, aby celou záležitost diskrétně prozkoumal. V rozlehlém starobylém sídle organizace na břehu moře totiž už nějakou dobu dochází i k dalším znepokojivým jevům…

Vyšetřování dovede Logana k bizarním objevům. V dávno opuštěném křídle sídla najde důmyslně ukrytou zadní místnost, nedotčenou po celá desetiletí. Pokoj je vybaven záhadným vědeckým zařízením, které zprvu přivádí Logana k myšlence, že šlo o stroj vyvolávající duchy. Pravda je však mnohem děsivější. Dávno zastavený „projekt Sin“ se totiž mohl a stále může stát hroznou zbraní hromadného ničení. A stále jsou zde lidí, kterým by mohl přinést velké peníze – a kdokoli by chtěl ohrozit jejich zájmy, musí zemřít. Logan se ocitne v přímém ohrožení života, ovšem to ho nezastaví, aby záhadě zapomenutého pokoje nepřišel na kloub.


ZACK
KALLENTOFT MONS, LUTTEMAN MARKUS
nakladatelství: Host
vychází: říjen 2015

Nová severská krimi série inspirovaná řeckou mytologií. 
Čtyři Asiatky z masážního salonu v Södermalmu ve Stockholmu někdo brutálně zavraždil, zatímco pátá žena je nalezena u nemocnice Södersjukhuset s vážnými zraněními. Stopy na jejím těle nasvědčují tomu, že byla napadena zvířaty. 
Zack Herry je úspěšný chlapík z předměstí, který si vybudoval kariéru u stockholmské policie. Po nocích vymetá kluby a šňupe kokain s lidmi, které by měl ve skutečnosti zatýkat. Ví, že mu to nebude procházet věčně, ale nedokáže přestat. 
Spolu s kolegyní Deniz se Zack snaží zjistit, co stojí za södermalmskými vraždami. Jde o nenávist, rasismus nebo obchodování s lidmi? Jedna věc je jistá: když nenajdou vraha, zemřou další ženy. 
Zack je příběhem detektiva, který se jako moderní Herkules snaží vyčistit stockholmské kriminální podsvětí.

SYN
JO NESBO
nakladatelství: Kniha Zlín
vychází: 15. 10. 2015

Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Šušká se o něm, že na sebe bere vinu za zločiny jiných a odpykává si jejich tresty výměnou za pravidelnou dodávku drog. Vrchní komisař Šimon Kéfas, působící na osloském oddělení vražd, je policista ze staré školy. V jeden den dostane najednou nový případ a novou spolupracovnici. Ab Lofthus byl policista, Kéfasův kolega a dlouholetý kamarád a také Sonnyho otec. Kvůli podezření z braní úplatků spáchal před lety sebevraždu a jeho čin obrátil Sonnymu i Kéfasovi život vzhůru nohama. Roky ve věznici jednotvárně plynou do chvíle, než si Sonny nečekaně vyslechne jistou šokující zpověď a vydá se soudit živé i mrtvé.


Tato kniha sice vyšla již v září, ale chci vám ji tady ukázat, protože mě velmi zaujala. 
(Na stránkách bux.cz najdete i ukázku, tak si ji určitě přečtete!)


Z LÁSKY K VÁM
AMANDA PROWS
nakladatelství: Host
vyšlo: září 2015

Zničili byste rodinu, abyste zachránili své děti? 
Kathryn je žena ředitele prestižní školy. Je dokonalým obrázkem matky a manželky, která žije spokojený a naplněný život. Život, který jí budete závidět. Dnes ráno připraví snídani pro svou rodinu a vypere prádlo. Dnes odpoledne zastřihne květinové záhony a upeče koláč na synův kriketový zápas. 
Dnes večer si klekne před svého manžela a bude čekat na jeho soud. Za každé porušení pravidel ji stihne trest. Její tělo je pokryté jizvami. Kvůli dětem nikdy nevydá ani hlásku. Dnes v noci Kathrynina trpělivost přeteče. Vyndá z kapsy nožík a muže, který ji šestnáct let týral, zabije. Zítra ji čeká vězení, soud a ztráta dětí. Ještě pořád jí závidíte? ¨
Příběh vypráví o tom, jak Kathryn zkouší znovu vybudovat svůj život a usmířit se s dětmi, které se jí odcizily. Povznášející román o vnitřní síle, přátelství a houževnatosti lidského ducha.

A nakonec je tu jedna kniha do série, kterou jsem v dětství naprosto milovala...


ČTYŘI A PŮL KAMARÁDA A PANTER NA ŠKOLNÍM DVOŘE

JOACHIM FRIEDRICH
nakladatelství: BB/art
vychází: 22. 10. 2015

Kalle, který si spolu s kamarády Ferdou, Štefkou a Ředkvičkou hraje rád na detektivy, přijde pozdě do školy. Má však štěstí, protože uvidí učitele matematiky, jak přijíždí na novém velkém motocyklu, a tajně vyslechne podezřelý rozhovor dvou motorkářů. Hned zavětří, protože nový případ pro Kallovu detektivní kancelář je na světě! Brzy však zjistí, že tentokrát to není žádná hra. Zdá se, že motorkáři mají s učitelem matematiky nevyřízené účty, a když se do toho malí detektivové zapletou, vznikne neuvěřitelná mela, kterou ještě víc zamotá pes Sedmikrásek, nerozlučný kamarád Kallovy detektivní kanceláře.

Ten totiž v nejnapínavějších okamžicích nemyslí na nic jiného než na žrádlo. Díky tomu se skamarádí s dívkou Laurou, která – jak se zdá – patří k partě zlodějů motorek. A Kalle spolu s kamarády musí projít opravdovou zkouškou odvahy, aby mohl svůj další případ úspěšně vyřešit.

Další román ze slavné série zaujme rychlým spádem, dobrodružnou zápletkou a nečekanými humornými zvraty, které rozesmějí malé i velké čtenáře.


Tak to je pro dnešek všechno. Já doufám, že se vám článek líbil a že vás třeba nějaká kniha zaujala. Těším se na vaše komentáře! :)

Zdroje: Vidořád,  Chlapec ve stínu, Dívka ve vlaku, Dívka, již jsi tu zanechal, Zapomenutý pokoj, Zack, SynZ lásky k vám, Čtyři a půl kamaráda a panter na školním dvoře

1 komentář:

  1. Dievča vo vlaku u nás vyšlo už minulý mesiac a chcem si to prečítať! :)

    OdpovědětVymazat

Budu ráda, když se se mnou podělíte o svůj názor. :) Díky vašim radám můžu blog neustále vylepšovat. Každých pár slov od vás mi udělá obrovskou radost. Moc vám děkuji. :D